webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Hoe stuur je een factuur naar een buitenlandse opdrachtgever?

Wow, je eerste buitenlandse klant. Jouw business gaat internationaal! Spannend! Maar qua facturatie Knap easy? In dit artikel leggen we jou in het kort uit hoe het werkt.

De factuur
De regels rond facturen zijn in heel Europa vrijwel hetzelfde. Op de factuur moet je dezelfde zaken noemen. Toch zijn er een paar kleine extra’s als je een factuur naar een opdrachtgever in het buitenland stuurt.
Ten eerste is het verplicht om het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur te vermelden. Ten tweede zijn de btw-tarieven in veel gevallen anders (buitenlandse klanten factureer je meestal zonder Nederlandse btw). Het kan voorkomen dat je met een andere valuta te maken krijg en/of dat je de taal moet aanpassen. That’s it!

Een factuur maken voor geleverde diensten binnen de EU
Ben je muzikant en geef je een optreden in Duitsland, dan verleg je de btw naar de buitenlandse klant. Op de factuur vermeld je het adres plus het btw-nummer van jouw Duitse opdrachtgever. Je brengt echter geen btw in rekening. Wel zet je op de factuur ‘btw verlegd’ of in het Engels “VAT reversed charge”.

Dit is dus niet hetzelfde als het 0% btw-tarief, want in de btw-aangifte moet je deze omzet apart vermelden. Naast de btw-aangifte dien je ook ICP aangifte te doen. Uiteraard kan Knappe Koppen administraties jou hierbij helpen.

Diensten aan bedrijven buiten de EU
Ditmaal reis je af naar Zwitserland. Het optreden gaat je Knap goed af, nu de factuur nog. Zwitserland behoort niet tot de EU, je levert dus een dienst aan een opdrachtgever buiten de EU. Ook ditmaal stuur je een factuur met verlegde btw. Eventueel check je nog op basis van dit hulpmiddel of je aangifte moet doen in Zwitserland.

Diensten aan consumenten
Af en toe treed je op bij privéfeestjes. Supergezellig natuurlijk, maar wat doe je met deze factuur? Dit zijn diensten aan particulieren of organisaties zonder btw-id.
In dit geval breng je Nederlandse btw in rekening. Het maakt niet uit of je een dienst levert aan opdrachtgevers binnen of buiten de EU. Wel check je wederom dit hulpmiddel van de Belastingdienst of er uitzonderingen zijn.

Heb jij na het lezen van dit advies nog vragen over dit onderwerp? Contact ons dan! Je kunt ons mailen op: info@knappekoppenadministraties.nl