webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Bye bye 2022, hello 2023!

Ook dit jaar is weer voorbijgevlogen! Laten we gaan voor de laatste puntjes op de i. Zo sluiten wij 2022 KNAP af. Mis hierbij niet onze tips en check snel onderstaand artikel.

Let op het afronden van alle facturen
Factureer diensten die geleverd zijn in 2022 in hetzelfde jaar. Verricht je in december nog een opdracht, stel dan de factuur op voor 31 december. Zo blijven alle boekjaren netjes gescheiden.

Check openstaande facturen
Check tegelijkertijd of er nog facturen bij jouw klanten of opdrachtgevers openstaan. Maak hiervan een Knap lijstje en verstuur direct alle reminders.

Vergeet niet de kilometerstanden van jouw auto te noteren
Of je nu privé of zakelijk rijdt, vergeet niet op 31 december de kilometerstand(en) te noteren. Dit is belangrijk, want alleen zo kun je (indien je privé rijdt) een deel van de btw van alle autokosten aftrekken van de belasting. Ook is het bijhouden van een rittenadministratie (indien je zakelijke rijdt) een must om eventuele bijtelling te voorkomen.

Zorg ervoor dat jouw rittenadministratie compleet is
Zakelijke ritten die je met de auto en/of fiets maakt, mag je meenemen als kosten in jouw boekhouding. Zorg ervoor dat jouw rittenadministratie compleet is. Check voor de details ons Knap advies.

Voldoe aan het urencriterium
Voor meerdere aftrekposten kom je alleen in aanmerking als je voldoet aan het zogeheten urencriterium van 1225 uur per jaar. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Uiteraard hebben wij een artikel geschreven over het uitwerken van de urenadministratie.

Benut de investeringsaftrek
Je hebt recht op investeringsaftrek als je in één boekjaar in totaal meer dan 2.401 euro excl. btw aan bedrijfsmiddelen hebt besteed. Per bedrijfsmiddel geldt hierbij een minimumbedrag van 450 euro excl. btw. Heb je de afgelopen maanden al een laptop en/of telefoon gekocht en wil je graag nog een camera aanschaffen? Wacht dan niet tot volgend jaar en doe je investering dit jaar. Zo kan deze laatste investering vrijwel ‘gratis’ zijn. Check voor meer info onze website.

Check je uurtarief
Aangezien alle kosten omhoog gaan, is dit een goed moment om jouw uurtarief te heroverwegen.
Check hierbij de verhoogde kosten en jouw omzetdoelstellingen voor 2023. Kom je niet uit met je huidige tarief, dan is het tijd voor een Knappe verhoging.

Koester jouw zakelijke rekening
Met onder andere bovenstaande verandering is het goed om je zakelijke rekening op peil te houden. Betaal jij in box 3 belasting omdat jouw vermogen boven de vrijstelling uitkomt, laat het verdiende geld dan vooral op de zakelijke rekening staan. Zolang het (in redelijkheid) gaat om werkkapitaal is dit vermogen namelijk onbelast.

Vergeet niet te middelen
Heb je de afgelopen 3 jaar een sterk wisselend inkomen gehad, bijvoorbeeld door corona, dan kun je jouw inkomsten wellicht middelen. Hierover schrijven wij later deze maand een artikel. Hou daarom onze website Knap in de gaten.

Let op de spaarrente
De spaarrente is eindelijk weer aan het stijgen. Deze kan per bank flink verschillen. Kortom, laat geen geld liggen en kies op een veilige manier voor een zo hoog mogelijke rente.

Let op de inkomens- en vermogenstoets voor toeslagen
Voor alle toeslagen is de hoogte van jouw inkomen en vermogen van belang. Mogelijk zijn de inkomensgegevens waarop de Belastingdienst alle berekeningen baseert niet up-to-date, waardoor je te weinig toeslag krijgt (of te veel, wat je uiteindelijk moet terugbetalen!).
Check tegelijkertijd jouw vermogen. Zo zijn zorg-, huurtoeslag en het kindgebonden budget gebonden aan een maximaal vermogen. Kom je daarboven dan heb je hier geen recht op.

Check de voorlopige aanslag
Vanaf half december gaat de Belastingdienst al de voorlopige aanslag voor 2023 versturen. Check de aanslag en laat deze het zo nodig aanpassen.

Last but not least ……Vergeet niet te doneren
De Belastingdienst gaat ook snijden in de aftrek van donaties. Deze zijn momenteel aftrekbaar voor zover ze boven de inkomensafhankelijke drempel uitkomen. Wil je zowel in 2022 als in 2023 aan een goed doel schenken, doe dit dan tegelijkertijd in 2022.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kunt ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl