webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Kantoor aan huis klinkt als een Knap plan, maar…

Een kantoor aan huis klinkt veel zzp’ers als muziek in de oren. Je maakt een kamer vrij, zet er een computer, bureau en bureaustoel neer en voilà: je kunt aan de slag. Je hebt geen last van files en wellicht kan nog een aantal kostenaftrekken ook. Klinkt als een Knap plan! Maar wanneer zijn kosten voor kantoorruimte aftrekbaar? En wat kan je precies aftrekken?

De kosten voor een kantoor aan huis mag je in sommige gevallen aftrekken. Je kantoor moet hiervoor wel gezien worden als een fiscaal kwalificerende werkruimte. Daarvoor moet je voldoen aan het inkomens- en zelfstandigheidscriterium.
Het inkomenscriterium houdt in dat je minstens 70% van je totale inkomsten vanuit de werkruimte moet verdienen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je ten minste 30% van je tijd ook echt in de werkruimte werkt. Om aan het zelfstandigheidscriterium te voldoen, moet de werkruimte een zelfstandig deel van je woning zijn, met een eigen aparte ingang en sanitair.

Een omgebouwde schuur met eigen sanitair kan dus wel een fiscaal kwalificerende werkruimte worden, maar een zolderkamer met enkel een bureau niet.

Wil jij weten of jouw ruimte voldoet aan deze regels, check dan de rekenhulp van de belastingdienst.

Voldoe je aan deze criteria? 
Dan mag je alle kosten van jouw werkruimte aftrekken.
Daarnaast mag je de kosten die je zou moeten betalen als je de werkruimte huurt in mindering brengen op de winst. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor gas, water en licht, schoonmaken, klein onderhoud en zakelijke verzekeringen.

Voldoe je niet aan deze criteria?
Dan kun je de kosten helaas niet aftrekken van de winst uit je onderneming. Dat betekent echter niet dat je alle bonnetjes direct de prullenbak in moet gooien. Laptops, telefoons en ander apparatuur die je aanschaft voor je bedrijf mag je namelijk alsnog opgeven als aftrekpost. Kosten voor de aankleding & inrichting van de ruimte helaas niet.

Wil je graag meer knap advies? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl