webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Knap geld verdienen met je urenadministratie!

Als zzp’er is het Knap verstandig om een urenadministratie bij te houden. Welke voordelen levert dit op en wat zijn de voorwaarden? Lees nu ons Knap advies!

Waarom moet ik een urenregistratie bijhouden?
Een urenadministratie bijhouden is niet verplicht, maar het biedt een aantal leuke voordelen. Daarom adviseren wij iedere creatief dit wel te doen.
Je hebt als zzp’er namelijk recht op een aantal fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar werkt aan of binnen jouw bedrijf.
Dit zijn flinke aftrekposten, die je simpelweg door een app, (online) agenda of Excel sheet bij te houden in mindering kan brengen op jouw winst. Knap makkelijk!

Wat houdt een urenadministratie in?
Bij een urenadministratie moet je, naast alle uren die je in rekening brengt bij jouw opdrachtgevers, ook denken aan de uren die je stopt in de administratie of het lezen van boeken over jouw vakgebied. Deze uren hou je dagelijks of wekelijks overzichtelijk bij en aan het einde van het jaar tel je deze gewoonweg op. 1225 uur per jaar komt neer op 2/3 dagen werk als zelfstandige per week. Blijkt aan het einde van het jaar dat je voldoet aan het aantal uren dan kom je in aanmerking voor fikse aftrekposten.

Uren bijhouden vanaf de start!
Je start met je urenadministratie wanneer je na begint te denken over je eigen bedrijf. Dit betekent dat je ook alle uren mag noteren voorafgaand het moment dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Het gaat om 1225 uur per kalenderjaar. Wanneer je pas vanaf 14 augustus bent ingeschreven bij de KvK, maar je al eerder veel tijd hebt gestoken in allerlei voorbereidingen is het dus van belang deze uren ook netjes bij te houden. Dit noemen we de aanloopfase.

Hoe ziet een Knappe urenadministratie eruit?
Er zijn veel goede (gratis) apps op de markt waarmee je heel eenvoudig je uren kunt bijhouden. Natuurlijk kun je je uren ook bijhouden in Excel of in jouw agenda. Zo behoort deze eruit te zien:
o   Datum;
o   Klant/opdrachtgever/locatie;
o   Omschrijving van activiteit;
o   Directe of indirecte uren;
o   Uurloon;
o   Aantal uren;
o   Omzet.

Afhankelijk van de omvang van jouw administratie adviseren wij de urenadministratie Knap strak bij te houden.  Mocht de belastingdienst ernaar vragen, dan moet je deze op korte termijn kunnen overleggen.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kunt ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl