webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Een rittenadministratie; een KNAP plan!

Zzp’ers die zakelijke kilometers maken met hun auto en/of fiets hebben (meestal) te maken met een rittenadministratie. Het bijhouden hiervan levert soms de nodige vragen op. Waarom is een rittenadministratie van belang? En waaraan moet de rittenregistratie volgens de belastingdienst voldoen? Hieronder alle Knappe info op een rijtje.

Waarom moet ik een rittenadministratie bijhouden?
Een rittenadministratie levert vaak geld en duidelijkheid op. Dit vormt voor de meeste zzp’ers de belangrijkste reden voor een rittenadministratie.

Voor het zakelijk gebruik van een privéauto heb je recht op een kilometervergoeding van €0,19 per kilometer plus een gedeeltelijke aftrek van de btw op benzine- en onderhoudskosten voor zover je de auto voor btw-belaste omzet gebruikt.

Bij een auto van de zaak mag je alle kosten aftrekken van de winst. Indien je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, kun je te maken krijgen met een bijtelling.

Voor beide varianten is het aan te bevelen een rittenadministratie bij te houden. Gebruik je geen auto maar een privéfiets? Ook deze kilometers kun je noteren en aan het eind van het jaar meenemen als kosten.

Kortom een rittenadministratie is zeker de moeite waard om een Knap aantal uurtjes aandacht aan te besteden.

Waaraan moet de rittenregistratie volgens de belastingdienst voldoen?
Een rittenadministratie maken is geen abracadabra. In een rittenadministratie moet je als autorijder het volgende vermelden: het merk van de auto, het type auto en het kenteken van de auto.

Voor iedereen (dus auto en fiets) gelden deze eisen:
o   De datum;
o   De begin- en eindstand van de kilometerteller;
o   Het vertrek- en aankomstadres. Heen en terug geldt als twee ritten;
o   De route die je hebt gereden, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen;
o   De privé-omrijdkilometers, als tijdens een rit zowel zakelijke als privékilometers worden gereden.

Het is aan te raden is om dit in een Excel- of Word-bestand te doen. Uiteraard bestaan er ook diverse apparaten en apps die je kunt gebruiken.

Mocht jij hulp nodig hebben met het maken van jouw rittenregistratie, contact Knappe Koppen administraties dan voor meer informatie. Je kunt ons mailen op info@knappekoppenadministraties.nl