webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Vaak krijgen we de vraag; wat is er gebeurd met de hypotheekrente aftrek? Krijg ik niet net als iemand anders een bedrag terug?

Nee, als zzp’er helaas niet! Waarom niet?! Dit leggen we uit in dit KNAP artikel.

Wat is hypotheekrenteaftrek?
In feite is een hypotheek een lening van de bank om een woning te kopen. En zoals bij elke lening betaal je rente, in dit geval de rente op je hypotheek. De hypotheekrenteaftrek is een regeling van de overheid die ervoor zorgt dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voor zzp’ers verlaagt de hypotheekrenteaftrek je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen. Het is eigenlijk een stimuleringsmaatregel van de overheid om meer mensen in staat te stellen een eigen woning te kopen. Hoe lager de kosten van een eigen woning, hoe toegankelijker het wordt voor meer mensen om de stap te zetten.

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?
De hypotheekrenteaftrek is voor veel huishoudens een mooie manier om wat belasting te besparen. Sinds 2013 zijn er echter extra voorwaarden om hiervan te profiteren.
-De lening moet binnen 30 jaar worden afgelost.
-De aflossingsmethode moet annuïtair of lineair zijn:
-Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gelijk, maar de verhouding tussen rente en aflossing verandert: in het begin betaal je vooral rente, later meer aflossing.
-Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Hierdoor betaal je in het begin hogere maandlasten, maar dalen deze later omdat je steeds minder rente betaalt.

De hypotheekrenteaftrek valt onder box 1 (inkomen uit werk en woning), wat betekent dat je de betaalde rente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geldt zowel voor werknemers als voor zzp’ers.

Hoe werkt dit als ik zzp’er ben?
De hypotheekrenteaftrek is geen cadeautje van de overheid, maar meer een knap (belasting)voordeel met één belangrijke voorwaarde: je moet wel inkomstenbelasting betalen. Door de hypotheekrenteaftrek betaal je uiteindelijk iets minder belasting.
Voor zzp’ers betekent dit dat je winst moet maken. Als je in een bepaald jaar geen of weinig winst hebt, kun je de betaalde hypotheekrente niet aftrekken van je belastbaar inkomen en profiteer je dus niet van dit voordeel.

Wat is dan het verschil tussen een zzp’er en iemand in loondienst?
Het grote verschil tussen belasting betalen als zzp’er en in loondienst is dat je als werknemer elke maand belasting betaalt via je werkgever. Je werkgever houdt de belasting direct in op je salaris. Als zzp’er daarentegen, betaal je belasting pas aan het einde van het jaar. Daardoor lijkt het soms alsof je als zzp’er een KNAP bedrag aan belasting moet betalen, terwijl mensen in loondienst zelfs geld terugkrijgen bij hun aangifte. In werkelijkheid krijg je alleen geld terug van de belastingdienst wanneer je te veel hebt betaald.
Dit is ook de reden waarom werknemers in loondienst vaak maandelijks een teruggave ontvangen: hun werkgever heeft al ‘te veel’ belasting ingehouden op het salaris. Door de hypotheekrenteaftrek word je belastbaar inkomen lager, waardoor er te veel belasting is ingehouden. Dit bedrag kun je met een voorlopige aanslag maandelijks terugkrijgen.
Als zzp’er kun je ook profiteren van de hypotheekrenteaftrek door een voorlopige aanslag aan te vragen. Zo betaal je maandelijks minder belasting, omdat je belastbaar inkomen lager wordt door de aftrek. Is dat handig? Soms wel, maar niet altijd. Je moet dan namelijk je winst inschatten en maandelijks belasting gaan betalen in plaats van jaarlijks. En dat is best lastig, zeker als je als freelancer elk jaar een andere omzet hebt.

Stel je maakt de switch van loondienst naar zzp’er?
Als je als huizenbezitter start als zzp’er is het dan ook heel belangrijk om je maandelijkse teruggaaf stop te zetten. Als zzp’er wordt er namelijk geen loonheffing meer ingehouden op je inkomen. Hierdoor ontvang je onterecht een belastingteruggaaf en zal je dit na afloop van het jaar bij je aangifte inkomstenbelasting alsnog moeten terugbetalen.

Heel wat KNAPPE info. Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Check de belastingdienst. Of neem contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl