In juni heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over hoe je inkomen uit vermogen (box 3) nu precies berekend moet worden. De rechter oordeelde dat de huidige manier van berekenen (uitgaan van een fictief rendement) in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dit betekent dat alleen het werkelijke rendement op je vermogen belast mag worden, als dat lager is dan het fictieve rendement.
Na een eerdere uitspraak in 2021, waarbij de oude berekeningsmethode werd afgekeurd, werd er een nieuwe rekenmethode ingevoerd. Maar nu zegt de Hoge Raad dat ook deze methode niet klopt, omdat hij in strijd is met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht.
Wat betekent dit voor jou?
Als jij vanaf 2023 je werkelijke rendement kunt doorgeven, krijg je in oktober 2024 een brief van de Belastingdienst. Je krijgt deze brief dus alleen, indien je dusdanig box 3 vermogen hebt.
Wat als je al een voorlopige aanslag hebt?
Heb je al een voorlopige aanslag gekregen? Dan moet je dat bedrag gewoon blijven betalen. Je kunt wel uitstel of een betalingsregeling aanvragen.
Vanaf de zomer van 2025 kun je je werkelijke rendement doorgeven. Voor elk jaar dat dit geldt, krijg je een aparte brief. Wil je je alvast voorbereiden? De belastingdienst heeft alvast een lijst gemaakt met wat je nodig hebt om het formulier Opgaaf werkelijk rendement in te vullen.
Wat valt onder werkelijk rendement?
Onder werkelijk rendement vallen:
- Rente
- Dividend
- Huurinkomsten
- Waardeveranderingen van beleggingen en onroerend goed (bijvoorbeeld een tweede woning).
Als je bijvoorbeeld lage huurinkomsten hebt uit een extra woning of als je beleggingen slecht hebben gepresteerd, kan je werkelijke rendement lager uitvallen dan het fictieve rendement dat de Belastingdienst heeft gehanteerd.
Wanneer uit de berekening blijkt dat je werkelijke rendement inderdaad lager is dan het eerder vastgestelde fictieve rendement, kun je dit aangeven door het betreffende formulier naar de Belastingdienst te sturen.
Is je werkelijke rendement hoger dan het fictieve rendement?
Dan stuur je het formulier niet op. Je betaalt niet meer belasting dan eerder is berekend door de belastingdienst. Wil je weten hoe je je werkelijke rendement KNAP kunt vergelijken met het fictieve rendement? Kijk dan op rijksoverheid voor uitleg en 3 rekenvoorbeelden.
Heb jij na het lezen van dit advies nog vragen over dit onderwerp? Of wil je ons alvast laten berekenen of het werkelijk rendement mogelijk voordeliger voor jou uitpakt? Contact ons dan! Je kunt ons mailen op: info@knappekoppenadministraties.nl