webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Bye bye 2023, Hello 2024!

Als zzp’er kan je, dankzij een paar handige trucjes/tips, richting het einde van het jaar flink geld besparen. Juist omdat in 2024 sommige fiscale regels veranderen of verdwijnen.

In 2024 betaal je belasting over de winst die je met je onderneming in 2023 behaalt. Als je die winst – op papier – voor de jaarwisseling verlaagt, betaal je straks minder inkomstenbelasting. Aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling leveren al veel op. Maar er zijn meer manieren om je winst te verlagen die vaak vergeten worden.

Deze trucjes/tips hebben wij voor jou KNAP samengevat, lekker kort en duidelijk. Bij sommige tips moet je in 2023 nog actie ondernemen, be ready!

Tip 1: Loop je facturen na en vraag de btw van onbetaalde facturen terug.
Factureer alle diensten die geleverd zijn in 2023 in hetzelfde jaar. Verricht je in december nog een opdracht, stel dan de factuur op vòòr 31 december. Check of er nog facturen openstaan en verstuur direct een reminder. Staat er een factuur van vorig jaar open en is de opdrachtgever bijv. failliet, vorder deze btw dan direct terug.

Tip 2: Vergeet niet de zakelijke rittenadministratie
Zakelijke ritten die je met de auto en/of fiets maakt, mag je meenemen als kosten in jouw boekhouding. Zorg ervoor dat jouw rittenadministratie compleet is. Check voor de details ons Knap advies.

Tip 3: Check of je belastinggeld kan terugkrijgen via middeling
Had je tussen 2018 en nu wisselende inkomsten? Dan heb je mogelijk te veel inkomstenbelasting betaald, deze kan je terugkrijgen dmv. middelen. Denk aan zzp’ers die net gestart of gestopt zijn, een sabbatical hebben genomen of parttime zijn gaan werken.

Tip 4: Leg dit jaar nog (extra) in voor je pensioen
Een aantrekkelijke manier om je belastbare winst flink te verlagen, is door in 2023 nog (extra) in te leggen voor je pensioen. Doe je dat via een pensioenproduct? Dan betaalt de Belastingdienst mee aan je oude dag. Je krijgt dan namelijk 37% tot 49,5% van je inleg terug. Bovendien betaal je over je inleg geen vermogensbelasting.

Tip 5: maak gebruik van de Kleine Investeringsaftrek (KIA)
Investeer je in 2023 in totaal voor minimaal € 2.601 en maximaal € 63.715 in bedrijfsmiddelen? Denk aan een laptop, gereedschap en/of kantoorinrichting. Dan kom je in aanmerking voor de KIA. Je mag dan maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je belastbare winst. Elke afzonderlijke investering van minimaal € 450 telt mee.

Tip 6: Verhoog je uurtarief voor 2024
Je ervaring neemt toe, je werk wordt beter en bovendien stijgen de kosten voor je eigen levensonderhoud. Toch vinden veel zzp’ers het lastig om hun (uur)tarief te verhogen, zeker bij vaste opdrachtgevers. Het nieuwe jaar is – ook in de ogen van die opdrachtgevers – een logisch moment om het wél te doen. Communiceer je nieuwe tarieven wel ruim op tijd.

Tip 7: Koester jouw zakelijke rekening
Betaal jij in box 3 belasting omdat jouw vermogen boven de vrijstelling uitkomt, laat jouw verdiende inkomen dan vooral op de zakelijke rekening staan. Zolang het (in redelijkheid) gaat om werkkapitaal is dit vermogen namelijk onbelast.

Tip 8: Let op de inkomens- en vermogenstoets voor toeslagen
Voor alle toeslagen is de hoogte van jouw inkomen en vermogen van belang. Mogelijk zijn de inkomensgegevens waarop de Belastingdienst alle berekeningen baseert niet up-to-date, waardoor je te weinig toeslag krijgt (of te veel, wat je uiteindelijk moet terugbetalen!).
Check tegelijkertijd jouw vermogen. Zo zijn zorg-, huurtoeslag en het kindgebonden budget gebonden aan een maximaal vermogen. Kom je daarboven dan heb je hier geen recht op.

Tip 9: Last but not least ……Check de voorlopige aanslag
Vanaf half december gaat de Belastingdienst al de voorlopige aanslag voor 2024 versturen. Check de aanslag en laat deze het zo nodig aanpassen.