webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Ik heb een voorlopige aanslag ontvangen. Moet ik iets doen?

Ojee, weer een blauwe envelop op je mat! Hier hoef je niet van te schrikken, het is waarschijnlijk de voorlopige aanslag 2024. Veel ondernemers ontvangen aan het begin van het jaar een ‘voorlopige aanslag’. Schiet jij al gelijk in de stress bij het zien van alle bedragen, no worries! We helpen jou in dit artikel Knap op weg.

Wat is de voorlopige aanslag precies?
De voorlopige aanslag is een schatting van het te betalen bedrag aan belastingen voor aankomend jaar. Deze schatting wordt gemaakt op basis van de cijfers (meestal het afgelopen jaar) welke bekend zijn bij de Belastingdienst. Je betaalt dus alvast de verwachte belasting zodat je minder rekening hoeft te houden met wat je opzij moet zetten. Dit kan in één keer of termijnen. Dus geen grote klap meer ineens achteraf, maar vooraf en eventueel KNAP verspreid! Bij het afronden van het jaar wordt het eventueel teveel of te weinig betaalde verrekend.

Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?
Je zou denken moet dit nou zo nodig, geld vooraf betalen? Vergelijk het bijvoorbeeld met loondienst. Hierbij betaal je indirect ook per maand belasting. Er zijn meerdere voordelen aan een voorlopige aanslag, namelijk:
– Minder verassingen! Een jaar lang lekker aan het ondernemen geweest? Als je vergeet rekening te houden met de inkomstenbelasting kan dat een vervelende verrassing zijn. Afhankelijk van de winst die je maakte kan dit om duizenden euro’s gaan, die je in één keer over dient te maken. Met de voorlopige aanslag betaal je vooraf en eventueel in termijnen. Dit geeft overzicht, orde en rust in je Knappe Kop.
– Je bespaart ‘belastingrente’. Dit is een vergoeding aan de Belastingdienst van gemiste rente. Als je pas in de loop van het nieuwe jaar de verschuldigde belasting betaalt moet je daar dus belastingrente over betalen aan de Belastingdienst. Je bent de belasting immers verschuldigd in het lopende jaar.

Is de voorlopige aanslag verplicht voor zzp’ers?
Zeker niet. Krijg je deze door de Belastingdienst toegestuurd en wil je daar liever geen gebruik van maken? Dan kun je aangeven dat je geen inkomsten verwacht uit jouw onderneming. Op die manier daalt het te betalen bedrag per maand naar 0 euro. Houd er wel rekening mee dat je zelf bedragen dient te reserveren als je blijft ondernemen en daar wel winst uit verwacht. Zie hierover ons eerder verschenen artikel.

Zijn de gegevens van jouw voorlopige aanslag onjuist? Of wil je er juist gebruik van maken?
Don’t worry! Je kan deze online aanvragen of wijzigen met het online formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2024’ in ‘Mijn Belastingdienst’. Geef hierbij de juiste gegevens door. Weet je deze nog niet? Schat ze dan.

Uiteraard kunnen ook wij dit voor jou doen. Wellicht net zo makkelijk.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande?Check de belastingdienst. Of neem contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl