webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Het zzp bruto en netto inkomen. Wat hou je eigenlijk over?

Eindelijk! Je factuur is betaald. Het is tijd om je zuurverdiende centen uit te geven! Maar wacht, je bent zzp’er en moet achteraf nog allerlei belastingen betalen. Hoeveel kan je eigenlijk voor jezelf houden en hoeveel moet je opzij zetten? Dit is voor iedere zzp’er verschillend. In deze Knappe tekst geven wij jou daarom tips over hoe je ongeveer kunt uitrekenen wat je zzp bruto en netto inkomen is.

Wat is het bruto en netto inkomen?
Wanneer je in loondienst werkt draag je automatisch elke maand belasting af.
Op jouw loonstrook kan je zien wat je bruto verdient en wat je netto op jouw rekening gestort krijgt. Als zzp’er is alles wat er binnenkomt nog bruto. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opzij zetten van voldoende geld voor zaken zoals belasting, verzekering, kosten, winst en pensioen.

Welk bedrag geef ik op bij de Belastingdienst?
Het bedrag dat je moet opgeven bij de Belastingdienst heet winst uit onderneming. Hiervoor moet je eerst je omzet vaststellen. Je omzet bestaat uit de totale som van inkomsten die jij in een jaar verdiend hebt. Hier trek je alle gemaakte kosten (exclusief btw) vanaf. Het bedrag dat overblijft is je winst uit onderneming. Over deze winst uit onderneming betaal je inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet.

Hoeveel geld moet ik als zzp’er opzij zetten?
Omdat elke situatie anders is, kun je nooit een exacte berekening geven van wat je eigenlijk netto verdient. Allerlei factoren spelen mee zoals recht op aftrekposten (zie hier ons eerder verschenen artikel over aftrekposten) en de hoogte van je omzet, maar ook je privé situatie speelt mee. Hoeveel geld je zelf opzij moet zetten, kunnen wij je dus niet exact vertellen. Wel kunnen we je een aantal vuistregels meegeven die over het algemeen voldoende dekking bieden.

Btw – De btw is slechts een toegevoegde waarde op jouw factuur en behoort niet tot jouw omzet. Deze zet je dus direct apart!

Reserve – De kans is aanwezig dat er krappere maanden zullen komen. Daarom adviseren wij jou altijd ongeveer 10% van elke factuur apart te zetten. Zo kan je ook overleven in de magere maanden.

Schatting te betalen inkomstenbelasting – Verdien je minder dan € 50.000 omzet per jaar? Dan is het meestal voldoende om ongeveer 30% van elke factuur (exclusief btw) opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Ben je voor de belastingdienst geen ondernemer? Bijvoorbeeld omdat je ernaast in loondienst werkt? Zet dan rond de 35% opzij. Je hebt dan namelijk geen recht op bepaalde aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.Als je meer dan € 50.000 per jaar omzet maakt, zal een groot deel van je inkomsten in een hogere belastingschijf vallen en moet je meer belasting betalen. Zet in dat geval ongeveer 40% per factuur opzij voor de inkomstenbelasting.

Zet ook eens op een rij welke kosten je precies maakt voor je bedrijf. En vergeet niet na te denken over je pensioen. Mocht jij hier meer advies over willen? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl