webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Laatste tips om het jaar Knap af te sluiten en Knap van start te gaan!

Het einde van het jaar is in zicht. 2020 staat al voor de deur! Uiteraard wilt iedere Knappe Kop het maximale uit 2019 halen en strak aan 2020 beginnen. Daarom hebben we voor jou enkele tips op een rijtje gezet:

Ga digitaal
Wil jij geen schoenendozen gevuld met bonnetjes meer, maar alles vlotjes scannen met een app via je telefoon? Vanaf 1 januari 2020 gaan wij digitaal met de software van Snelstart. Zelfs facturen kan je met Snelstart onderweg of op een klus binnen ‘no time’ maken met enkele kliks op jouw telefoon. Deze week volgt het laatste nieuws over deze digitalisering. Stay tuned!

Verwerk je nieuwe btw-nummer
Waarschijnlijk heb je al een brief ontvangen van de belastingdienst met daarin je nieuwe btw-nummer. Met dit nieuwe nummer ben je privacy proof en kan niemand bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen.  Zorg dat je begin 2020 dit nieuwe nummer op al jouw facturen vermeld en ons inschrijfformulier opnieuw invult.

Let op het afronden van alle facturen
Factureer diensten welke geleverd zijn in 2019 in hetzelfde jaar. Verricht je in december nog een opdracht, stel dan de factuur op voor 31 december. Zo blijven alle boekjaren netjes gescheiden.

Voldoe aan het urencriterium
Meerdere aftrekposten voor ondernemers zijn enkel van toepassing indien je voldoet aan het zogeheten urencriterium. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Om hieraan te voldoen moet je in 2019 minstens 1225 uur besteden aan jouw onderneming. Vergeet dus niet tijdig je urenadministratie bij te werken zodat je deze uren aannemelijk kan maken.

Benut de investeringsaftrek
Je hebt recht op investeringsaftrek indien je in één boekjaar in totaal meer dan 2300 euro exclusief btw aan bedrijfsmiddelen besteedt. Per bedrijfsmiddel geldt hierbij een minimumbedrag van 450 euro exclusief btw. Heb je in de afgelopen maanden al een laptop en/of telefoon gekocht en wil je graag nog een camera aanschaffen, wacht dan niet tot volgend jaar. Doe je investering dit jaar! Zo kan deze laatste investering vrijwel ‘gratis’ zijn.

Vergeet niet de kilometerstanden van jouw auto te noteren
Of je nou privé of zakelijk rijdt, vergeet niet op 31 december jouw kilometerstanden te noteren. Dit zodat je (indien je privé rijdt) tevens een gedeelte btw van alle autokosten mee in aftrek kan nemen. Of omdat je (indien je zakelijke rijdt) een rittenadministratie moet bijhouden om eventuele bijtelling te voorkomen.

Schrijf je voor 1 januari 2020 in voor de nieuwe Kleineondernemersregeling
Is je jaaromzet lager als 20.000 euro? Dan kan het verstandig zijn om je aan te melden voor de nieuwe Kleineondernemersregeling. Onlangs hebben wij hier al een artikel over geschreven. Rond alle facturen van 2019 in 2019 af zodat je meer kans hebt om onder deze drempel te blijven.

Betaal minder belasting in box 3
Spaargeld, beleggingen en onroerend goed (behalve de eigen woning) kunnen (vanaf 30.360 euro) belast worden in box 3. Door het vermogen op de peildatum (1 januari) zo laag mogelijk te houden kan je de vermogensrendementsheffing beperken. Wacht dus niet langer en betaal bijvoorbeeld grote uitgaven nog voor het einde van het jaar.

Check jouw zorgverzekering
In 2020 gaat er weer een hoop veranderen wat betreft de zorgverzekering. De tarieven gaan omhoog en de pakketten verschillen per zorgverzekeraar. Verwacht jij voor 2020 bijvoorbeeld een kindje of heb je meer fysiobehandelingen nodig? Vergelijk de zorgaanbieders! Vaak kan je door een beetje ‘shoppen’ meer vergoed krijgen dan je in eerste instantie denkt.

Vraag een voorlopige aanslag of teruggaaf aan voor 2019
Verwacht je dat jouw winst in 2020 flink gaat stijgen of dalen of verandert er iets anders in jouw persoonlijke situatie? Heb je bijvoorbeeld net een nieuw huis gekocht? Vraag dan een voorlopige aanslag of teruggaaf aan voor 2020. Op deze manier kun je de belasting gespreid betalen en hoef je achteraf niet duizenden euro’s ineens af te tikken.

Voorkom onnodige belastingrente
Laat je jaarstukken in het begin van het jaar opstellen of zorg ervoor dat jouw voorlopige aanslag ongeveer overeenkomt met de door jouw verschuldigde belasting. Indien jouw aanslag namelijk later dan 6 maanden na afloop van het kalenderjaar wordt opgelegd betaal je 4 % belastingrente.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl