webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #De Kleineondernemersregeling, wat verandert er voor mij als zzp’er?

De Kleineondernemersregeling. Wat houdt dit eigenlijk in? En wat gaat er per januari 2020 veranderen? Moet ik hier wel of niet aan meedoen? Veel van jullie oplettende Knappe Koppen kwamen met al deze vragen bij ons langs. Daarom hebben wij alle belangrijke ins & outs over dit onderwerp voor jullie op een rijtje gezet.

Wat is de Kleineondernemersregeling?
De huidige regeling is een belastingvermindering en gebaseerd op het bedrag aan af te dragen btw. Heb jij in één boekjaar minder dan 1883 euro aan btw betaald, dan mag je deze btw deels of geheel terugvragen.

De Kleineondernemersregeling vanaf 2020
Vanaf 2020 komt er in plaats van een belastingvermindering een btw-vrijstelling. Deze vrijstelling kun je gebruiken als jouw omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro.

In het kort:
·      Iedere ondernemer kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen.
·      Je moet jouw inkomen voor de komende 3 jaar gaan schatten, deze mag niet meer zijn dan 20.000 euro per jaar.
·      De keuze om deel te nemen aan deze regeling geldt voor minimaal 3 jaar.
·      Je mag geen btw op je leveringen/diensten berekenen.
·      De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken.
·      Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen.
·      Er bestaat een risico dat eerder afgetrokken btw (op bijv. investeringen) zou moeten worden herzien.

Adviseren wij gebruik te maken van deze regeling?
Niet perse, als zzp’er is het vrijwel onmogelijk om een schatting te maken of jouw omzet onder de grens van 20.000 euro blijft voor de komende 3 jaar.  Je kan zomaar ineens een flinke job binnenslepen en deze zal je, ondanks deelname aan de nieuwe KOR, waarschijnlijk niet gaan weigeren.

Zijn jouw klanten andere ondernemers die ook de btw mogen verrekenen dan zal deze regeling weinig zin hebben. Zij kunnen tenslotte de door jou in rekening gebrachte btw weer terugvragen. Zijn jouw klanten voornamelijk particulieren en weet je zeker dat je onder de omzetgrens blijft? Dan kan de situatie wel Knap aantrekkelijker worden. Zonder btw op de factuur ben je namelijk goedkoper. Daarnaast hoef je ook geen btw-aangiften meer te doen.

Kortom, weet je zeker dat je onder de omzetgrens van 20.000 euro per jaar blijft, meld je dan aan voor de nieuwe regeling. Twijfel je? Dan kun je gerust nog even wachten.

Aanmelden vóór 20 november
Wil je direct gebruik maken van de nieuwe Kleineondernemersregeling, zorg dan dat je je inschrijft vóór 20 november via www.belastingdienst.nl. Wil je pas meedoen aan de nieuwe regeling vanaf kwartaal 2 2020? Schrijf je dan in na 20 november 2019.

Mocht jij extra informatie willen hebben over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl