webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor 2020 die je moet weten als zzp’er

De feestdagen zitten er weer op, je bent weer terug van vakantie en je bent als zzp’er alweer druk bezig met nieuwe Knappe jobs. 2020 is begonnen en dat betekent ook dat een hoop nieuwe wetswijzigingen zijn ingegaan. Wij hebben de Knapste wijzigingen voor jou op een rij gezet.

Wijziging bedrag zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren stapsgewijs teruggebracht tot € 5.000. Per 1 januari 2020 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 7280 naar € 7030. Hiermee wil het kabinet de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner maken.

Belastingschijven van 3 naar 2
De 3 verschillende tarieven die we nu hebben voor de inkomstenbelasting, worden in 2020 vervangen door 2 tarieven. Valt je totale inkomen in 2020 onder € 68.507? Dan geldt het basistarief van 37,35%. Inkomens boven die grens vallen in het toptarief van 49,5%.

Op het belastingbedrag wat daaruit voortkomt, worden heffingskortingen in mindering gebracht. De arbeidskorting gaat vanaf 2020 in 3 stappen omhoog. De exacte hoogte is afhankelijk van jouw inkomen, maar in het beste geval betaal je volgend jaar netto € 234 minder belasting. De algemene heffingskorting gaat in 2 stappen omhoog met € 78 in 2020 en met € 2 in 2021. Ook dat betekent dat je minder belasting betaalt.

Bijtelling elektrische auto van de zaak stijgt
Heb jij een auto van de zaak? En rijd jij daarmee meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je hierover een percentage van de catalogusprijs als belasting: de bijtelling. Dit geldt ook voor elektrische auto. Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s van de zaak omhoog. Van 4% naar 8%. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling (dit was vanaf € 50.000). Na 2020 stijgt het bijtellingspercentage verder. Vanaf 2025 geldt de motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting ook voor een elektrische auto.
Toch zijn elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.

Nieuw Btw nummer voor eenmanszaken
Onlangs heb jij een brief gehad van de Belastingdienst met een nieuw btw ID-nummer. Vanaf 1 januari 2020 moet je jouw nieuwe btw nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Uit dit nieuwe nummer is je Burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is.

Het oude btw-nummer blijf je ook nog gebruiken, dit heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Je gebruikt het voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert.

De kleine ondernemersregeling verandert
Vanaf 2020 komt er in plaats van een belastingvermindering een btw-vrijstelling. Deze vrijstelling kun je gebruiken als jouw omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Voor meer informatie over de kleineondernemersregeling verwijzen we je door naar ons pas geschreven artikel over de kleineondernemersregeling.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl