webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Kiezen we voor een auto van de zaak of privé?

Als zelfstandige kan je ervoor kiezen om een auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Hieronder hebben wij alles voor je overzichtelijk op een rijtje gezet.

Zakelijk
Een auto van de zaak heeft als voordeel dat je alle kosten van de auto zakelijk kan aftrekken. Als je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt dan ziet de Belastingdienst de auto als bedrijfsmiddel en heb je geen bijtelling. Dit moet je wel kunnen aantonen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door het bijhouden van een rittenregistratie. Rij je meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan moet je bijtelling betalen. Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage kan variëren (4% en 22%, afhankelijk van de CO2 uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als ondernemer. Uiteindelijk word jouw winst dus hoger waardoor je meer inkomstenbelasting betaalt.

Privé
Zijn de werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,19 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten. Voor de zakelijke ritten gemaakt met de privé auto moet je een rittenregistratie bij houden. Je kunt geen btw aftrekken bij de aankoop, maar je mag wel de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Samengevat
In algemene zin komt het erop neer dat elke situatie anders is. Maak je weinig privé kilometers en/of wil je graag in een nieuwe(re) auto rijdendan kan het voordelig zijn om de auto zakelijk aan te schaffen. Maak je veel zakelijke kilometers en/of heb je de auto tweedehands aangeschaft dan kan het voordeliger zijn om de auto privé aan te schaffen.
De bijtelling voor het privégebruik wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde. Ben je van plan langere tijd in de auto te blijven rijden dan is de privé aanschaf het gunstigste.

Behalve de keuze voor een zakelijke of privé aanschaf, is onderstaande ook van belang bij de manier waarop je de auto wilt aanschaffen.

Kopen, leasen of huren?
Het kopen van een auto is aantrekkelijk als je de auto in één keer kunt betalen. Hiervoor heb je uiteraard vermogen nodig. Kopen is ook een goede optie als je van plan bent langer met de auto te willen blijven rijden. De afschrijving, indien je de auto zakelijk aanschaft, kan je uitsmeren over meerdere jaren.
Het leasen van een auto is een goede optie als je geld wilt vrij houden voor andere grote uitgaven. Stel je moet naast de auto ook nog een fotostudio inrichten met een beperkt budget, je kan het vermogen dan beter gebruiken voor jouw kernactiviteiten. Daarnaast weet je met een vast maandbedrag waar je aan toe bent.
Het huren van een auto is ook een optie, vooral als je zeer weinig rijdt. Ook als je liever variabele dan vaste lasten hebt is huren aantrekkelijk, net als wanneer je vervoersbehoefte sterk wisselt. Je kan een auto naar wens huren en de kosten zakelijk aftrekken.

Voor meer informatie over de auto van de zaak of privé contact Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl

One thought on “Knap advies #Kiezen we voor een auto van de zaak of privé?

Comments are closed.