webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Het fiscaal partnerschap

De aangifte inkomstenbelasting staat voor de deur en uiteraard krijg je weer allerlei termen naar je hoofd geslingerd waar jij als creatief niks van snapt. Zo ook het begrip ‘fiscaal partnerschap’.

De eerste vraagtekens verschijnen al in jouw creatieve Knappe kop. Je bent onlangs gaan samenwonen, maar ben je dan automatisch ook fiscaal partner? En wat zijn hier de voor- en nadelen van? Wij van Knappe Koppen snappen dat jij soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen wij deze term en de bijkomende vereisten hier in het kort uit.

Wat is het fiscaal partnerschap?
Fiscaal partnerschap wil zeggen dat je ook voor de Belastingdienst officieel partners bent. Normaal gesproken geef je bij de aangifte inkomstenbelasting enkel jouw eigen inkomen en aftrekposten op. Ben je getrouwd of woon je samen met jouw partner en kind, dan lopen jullie financiën vaak door elkaar. Fiscaal partnerschap is dan meestal logisch en handig. Hierdoor worden jullie voor de Belastingdienst gezien als één, dus jullie doen gezamenlijk aangifte.

Wanneer ben je fiscaal partner?
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, ben je automatisch fiscaal partner vanaf de datum dat je samen deze stap zet. Ook kan je elkaars fiscaal partner zijn als je ongetrouwd samenwoont en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt. Anders dan je misschien zou verwachten ziet de Belastingdienst samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zo kunnen ouder en kind zelfs soms elkaars fiscaal partner zijn. Kortom, van fiscaal partnerschap is sneller sprake dan je in eerste instantie verwacht. Twijfel je? Check dan voor een compleet overzicht de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de voordelen van fiscaal partnerschap?
Het fiscaal partnerschap kan zeer voordelig zijn. Immers, bepaalde inkomsten en aftrekposten kunnen bij de aangifte inkomstenbelasting naar eigen keuze verdeeld worden. Zo kan een Knappe onderlinge verschuiving meer geld opleveren als je een bepaalde aftrekpost aan de ander toewijst. Soms krijg je ook meer of hogere belastingkortingen als je de aangifte als fiscaal partner doet. Ook heb je samen een hoger heffingsvrij vermogen in box 3. Dit is vooral erg handig als een van de twee nauwelijks vermogen heeft en de ander juist boven de heffingsvrije grens uitkomt.

Wat zijn de nadelen?
Uiteraard is het niet alleen maar feest, er kunnen ook nadelen zijn aan het fiscaal partnerschap. Sommige aftrekposten zijn namelijk lager of loop je zelfs helemaal mis.  Zo mag je de hypotheekrenteaftrek slechts aftrekken voor één huis. Dit is ongunstig als jij en je partner allebei nog een koophuis bezitten.

Hoe profiteren we maximaal van ons fiscaal partnerschap?
Zoals besproken is er sneller sprake van fiscaal partnerschap dan verwacht. Het leuke van fiscaal partnerschap is dat jij en je partner zelf mogen bepalen wie wélk deel aangeeft van bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen in de aangifte inkomstenbelasting. Wat het gunstigst voor jullie uitpakt, is volledig afhankelijk van jullie situatie. Om dit te ontdekken is het aan te raden om contact met ons op te nemen. Wij kunnen door middel van onze software de meest gunstige berekening voor jullie situatie maken.

Wil je graag meer Knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande?Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl