webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #De 7 meest gemaakte fouten bij de aangifte omzetbelasting

Elk kwartaal is het weer zover, de aangifte omzetbelasting moet gedaan worden. Voor wie de spelregels goed kent, zoals wij van Knappe Koppen administraties, is dat niet erg ingewikkeld. Maar een fout is snel gemaakt en kan duur uitpakken. Dit zijn de zeven meest gemaakte fouten door zzp’ers.

1# Btw over lunch/diner aftrekken
Veel zzp’ers zijn in de veronderstelling dat ze de btw op zakelijke lunch/diner mogen aftrekken. Helaas is dit niet het geval. Btw over eten en drinken dat wordt genuttigd in een horecagelegenheid of dat is verzorgd door een cateraar in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte mag je niet in mindering brengen. Deze bonnen boek je volledig in als kosten en zijn pas van toepassing bij de aangifte inkomstenbelasting.

2# Btw zelf berekenen wanneer deze niet op de bon vermeld staat
Indien er geen btw op een bon/factuur vermeld staat mag je deze niet zelf berekenen en mee in vooraftrek nemen. Bij handgeschreven bonnen moet je daarom altijd om een btw-specificatie vragen.

3# Buitenlandse btw aftrekken
Zzp’ers gevestigd in Nederland kunnen in beginsel enkel Nederlandse btw aftrekken. Stel je koopt een camera in Duitsland en hierop is 19 % btw van toepassing, dan mag je deze btw niet aftrekken. Het is namelijk geen Nederlandse btw. Soms kan het hierdoor, ook al is de prijs lager in Duitsland, voordeliger zijn om bepaalde goederen in Nederland aan te schaffen.

4# Btw van brandstofkosten volledig aftrekken
Indien een zzp’er zijn privéauto zakelijk gebruikt, heeft hij naast de kilometervergoeding, tevens recht op een gedeelte btw aftrek van de autokosten. Deze btw aftrek gaat echter enkel over het gedeelte zakelijk. De btw van brandstof-, parkeer-  en reparatiekosten etc. mag je daarom nooit volledig aftrekken, maar dienen berekent te worden naar ratio zakelijk/privé.

5# Btw niet naar rato aftrekken
Lever je zowel vrijgestelde als belaste diensten, dan dien je de btw over zakelijke kosten die jij als ondernemer hebt gemaakt naar rato aftrekken. Is bijvoorbeeld 25 procent van jouw omzet belast met btw, dan mag je dus ook maar 25 procent van de betaalde btw aftrekken als voorbelasting.

6# Het hanteren van de betaaldatum in plaats van factuurdatum
Voor de aangifte omzetbelasting is de factuurdatum leidend. Een factuur die je op 28 juni verstuurt, maar pas op 10 juli wordt betaald, moet je verwerken in je aangifte over het tweede kwartaal. Je schiet deze btw dus als het ware voor.

7# Te laat betalen
Wachten tot het allerlaatste moment voordat je aangifte gaat doen? Binnen een maand na afloop van het kwartaal moet niet alleen de aangifte zijn ingediend, maar ook de betaling binnen zijn. Dit laatste wordt nog weleens vergeten. De Belastingdienst kijkt niet naar de datum waarop je de overboeking doet, maar naar de dag waarop het geld op de rekening staat. Dit dien dus voor de laatste dag van de maand geregeld te zijn.

Voorkom deze meest gemaakte fouten als zzp’er! Laat Knappe Koppen administraties jouw boekhouding verzorgen. Want Knap verzorgen is beter dan genezen (: Mail ons op: info@knappekoppenadministraties.nl