webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Trap je Knap rijk!

Heerlijk die frisse wind in je haren en nog geld verdienen ook. Wat veel zzp’ers vergeten is dat ook zakelijke fietskilometers aftrekbaar zijn. Net als met de auto heb je namelijk recht op 0,19 cent per zakelijke kilometer. Uiteraard dien je hiervoor een rittenadministratie bij te houden, maar ach dit is met onze blog peace of cake en levert al gauw Knap geld op.

Ben je echt helemaal green en milieubewust denk dan ook eens aan een fiets van de zaak? Deze is vanaf 2020 namelijk fiscaal een stuk voordeliger.

Fiets van de zaak
Gebruik je jouw fiets minimaal 10% voor zakelijke ritten? Dan mag je deze op naam van je bedrijf zetten. Het voordeel daarvan is dat je alle gemaakte kosten mag opvoeren als aftrekpost van de winst. Dat geldt zowel voor het aankoopbedrag als de kosten voor eventuele verzekeringen en onderhoud. Ook de btw die je hiervoor betaalt, is aftrekbaar.

Voorheen diende je op basis van jouw rittenadministratie een correctie op het privé gebruik te maken. Vanaf 2020 is hier verandering in gekomen, namelijk voor een fiets van de zaak geldt sinds 2020 een vaste bijtelling van 7% over de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld, waardoor je uiteindelijk meer belasting betaalt.

De regeling geldt voor alle soorten fietsen: van elektrische fietsen tot aan bakfietsen en racefietsen. Je hoeft hiervoor dus geen kilometers meer bij te houden.

Investeringsaftrek
Daarnaast is het mogelijk dat, indien je meer dan € 2.300 investeert in bedrijfsmiddelen, je in aanmerking komt voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je mag dan 28% van het geïnvesteerde bedrag in mindering brengen van de winst.

Let op: gebruik je de fiets dus slechts 50% voor zakelijke ritten, dan is het bedrag dat je mag opgeven ook de helft van het aankoopbedrag. De investeringsaftrek geldt namelijk alleen voor het deel dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Leasen
Uiteraard is het investeren in een fiets van de zaak niet niets. Ook bestaat de optie van het leasen van een fiets. De kosten van het leasen zijn aftrekbaar en ook op deze manier kan je gebruik maken van de 7% bijtelling.

Keuzes, Keuzes
Als je een nieuwe fiets wilt kopen voor je werk is het slim om alle opties tegen elkaar af te wegen. Welke optie het voordeligst is, hangt af van jouw situatie. Vergeet niet dat het maken van kosten voor een fiets je niet direct aan meer omzet helpt en je er dus niet rijker van wordt. Elke investering kost immers knap geld.

Wellicht hecht jij minder waarde aan een dure fiets en maak je ontzettend veel zakelijke kilometers op jouw tweedehandsje. Dan kan je makkelijk geld verdienen met de aftrek van €0,19 cent per zakelijke kilometer.

Kortom veel dingen om over na te denken. Heb je ons advies hierbij nodig? Mail ons dan op info@knappekoppenadministraties.nl