webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Pensioen opbouwen als ondernemer, hoe doe je dat?

Als ondernemer bouw je geen pensioen op. Om te voorkomen dat je als ondernemer op jouw 67e alleen AOW hebt, moet je dus zelf iets regelen. Dit is niet verplicht, maar je bent waarschijnlijk niet zelfstandig geworden om hard te werken en na het stoppen van jouw bedrijf nauwelijks inkomen te hebben. Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat je toch extra inkomen hebt voor jouw pensioen. Hieronder geven we een aantal manieren om toch pensioen op te bouwen.

Manieren om een pensioen op te bouwen zijn:
Sparen: better play safe! Gewoon sparen op een spaarrekening of door geld te beleggen. Je hebt hier wel een ijzeren discipline voor nodig en beleggen vergt kennis. Het voordeel is dat je op elk moment aan jouw geld kunt komen.
Opbouwen lijfrente kapitaal: bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Een lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Let bij de verzekerde lijfrente goed op. In het verleden zijn er veel lijfrenteverzekeringen afgesloten die tegenwoordig als woekerpolis worden bestempeld!
Een oudedagsreserve opbouwen: binnen jouw onderneming mag je op de balans geld reserveren voor jouw pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen. Over deze reserve moet je straks belasting betalen.
Nieuw! Het zzp-pensioen: iets nieuws van deze tijd, via een organisatie kan je een speciaal pensioen opbouwen. Dit pensioen lijktop de reguliere pensioenopbouw, soms zelfs met nog meer flexibiliteit.
Oude pensioenregeling voortzetten: soms is het mogelijk om de pensioenregeling van jouw laatste werkgever voort te zetten. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar.
Investeren: meestal met rendement en waardevast! Denk aan een waardevaste investering. Zoals bijvoorbeeld een huis.

Mocht jij hulp nodig hebben met het opbouwen van jouw pensioen, contact Knappe Koppen administraties voor meer informatie. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl