webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Kan ik als zzp’er een hypotheek afsluiten?

De ene keer vliegen de opdrachten je om de oren, de andere keer is het zoeken naar klussen. Voor zzp’ers is geen maand hetzelfde als het om de inkomsten gaat.  Uiteraard willen ook wij een leuk huis, gelukkig hebben we eindelijk goed nieuws! De regels zijn flink versoepeld. De ‘hassle’ voor het verkrijgen van een hypotheek lijkt te behoren tot verleden tijd. Hieronder geven wij de huidige mogelijkheden:

Minstens drie jaar zelfstandig
Ben je drie jaar of langer werkzaam als zzp’er? Dan is het duidelijk wat er nodig is om een hypotheek te krijgen. Om je maximale hypotheek te berekenen, kijkt een hypotheekverstrekker naar de gemiddelde inkomsten van de afgelopen drie jaar. Dat is het uitgangspunt voor je lening. Maar let op: heb je in het laatste jaar een stuk minder verdiend dan in de jaren daarvoor, dan is dát bedrag het uitgangspunt.

Een tot drie jaar zelfstandig met NHG
Een hypotheek afsluiten als beginnend zzp’er? Vroeger kon je het dan wel schudden. Maar na 1 december 2016 is daar verandering in gekomen. Sindsdien kun je als zzp’er al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Een van de voorwaarden is dat je drie aangiften van inkomstenbelasting kunt laten zien. Heb je die niet, dan is er een prognose (schatting) van jouw inkomen nodig, opgesteld en onderbouwd door een administratiekantoor of een registeraccountant. Uiteraard hebben wij hier van Knappe Koppen administraties ervaring mee en stellen wij deze in een mum van tijd voor jou op.

Een tot drie jaar zelfstandig zonder NHG
Ook de regels voor zzp’ers die een hypotheek willen zonder NHG zijn een stuk soepeler geworden, al is het nog steeds niet eenvoudig. Alle voorwaarden die gelden bij hypotheken mét NHG zijn ook van toepassing voor hypotheken zonder die garantie. Daarnaast is vaak een intentieverklaring van een werkgever of prognose van toekomstig werk noodzakelijk.

Wil je graag meer informatie krijgen over de hypotheekmogelijkheden als zzp’er of heb je een prognose van dit boekjaar nodig? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl. Wij kunnen jou altijd doorsturen naar een goede hypotheekadviseur.