webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Enkele eindejaartips om het jaar Knap af te sluiten!

Het einde van het jaar is in zicht. Dit is het moment om na te gaan of je op fiscaal gebied nog het één en ander kan bijschaven. Daarom hebben we voor jou enkele tips op een rijtje gezet, om zo de puntjes op de ‘i’ te zetten en het jaar Knap af te sluiten.

Benut de investeringsaftrek
Je hebt recht op investeringsaftrek, indien je in éénboekjaar in totaal meer dan 2.300 euro excl. btw aan bedrijfsmiddelen besteedt.  Per bedrijfsmiddel geldt hierbij een minimumbedrag van 450 euro excl. btw. Heb je afgelopen maanden al een laptop en/ of telefoon gekocht en wil je graag nog een camera aanschaffen? Wacht dan niet tot volgend jaar en doe je investering dit jaar! Zo kan deze laatste investering vrijwel ‘gratis’ zijn.

Voldoe aan het urencriterium
Meerdere aftrekposten voor ondernemers zijn enkel van toepassing, indien je voldoe aan het zogeheten urencriterium. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Om hieraan te voldoen moet je in 2018 minstens 1.225 uur moeten besteden aan jouw onderneming. Vergeet dus niet tijdig jouw urenadministratie bij te werken, zodat je deze uren aannemelijk kan maken.

Vergeet niet de kilometerstanden van jouw auto te noteren
Of je nou privé of zakelijk rijdt, vergeet niet op 31 december jouw kilometerstanden te noteren. Dit zodat je (indien je privé rijdt) tevens een gedeelte btw van alle autokosten mee in aftrek kan nemen. Of omdat je (indien je zakelijke rijdt) een rittenadministratie moet bijhouden om eventuele bijtelling te voorkomen.

Let op het afronden van alle facturen
Factureer diensten welke geleverd zijn in 2018 in hetzelfde jaar. Verricht je in december nog een opdracht, stel dan de factuur op voor 31 december. Zo blijven alle boekjaren netjes gescheiden.

Check jouw zorgverzekering
In 2019 gaat er weer een hoop veranderen wat betreft de zorgverzekering. De tarieven gaan omhoog en de pakketten verschillen per zorgverzekeraar. Verwacht jij voor 2019 bijvoorbeeld een kindje of heb je een nieuwe bril nodig? Controleer de zorgaanbieders! Vaak kan je door een beetje ‘shoppen’ meer vergoed krijgen dan je in eerste instantie denkt.

Betaal minder belasting in box 3
Spaargeld, beleggingen en onroerend goed (behalve de eigen woning) kunnen (vanaf 30.000 euro) belast worden in box 3. Door het vermogen op de peildatum (1 januari) zo laag mogelijk te krijgen kan je de vermogenredementsheffing beperken. Wacht dus niet langer en betaal bijvoorbeeld grote uitgaven nog voor het einde van het jaar.

Vraag een voorlopige aanslag of teruggaaf aan voor 2019
Verwacht je dat jouw winst in 2019 flink gaat stijgen of dalen? Of verandert er iets anders in jouw persoonlijke situatie? Heb je bijvoorbeeld net een nieuw huis gekocht? Vraag dan een voorlopige aanslag of teruggaaf aan voor 2019. Op deze manier kun je de belasting gespreid betalen en hoef je achteraf niet duizenden euro’s ineens af te tikken.

Voorkom onnodige belastingrente
Laat jouw jaarstukken in het begin van het jaar opstellen of zorg ervoor dat jouw voorlopige aanslag ongeveer overeenkomt met de door jouw verschuldigde belasting. Indien jouw aanslag namelijk later dan 6 maanden na afloop van het kalenderjaar wordt opgelegd betaal je 4 % belastingrente.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande?
Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen:
info@knappekoppenadministraties.nl