webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Help! Mijn factuur is nog niet betaald. Moet ik wel btw afdragen?

Het komt bij iedereen voor… Het kwartaal is voorbij, maar de facturen zijn nog niet betaald! Bij veel zzp’ers zorgt dit voor verwarring. Hoe kan je btw afdragen over inkomsten die je nog niet ontvangen hebt? Wij hebben voor jou het antwoord hieronder uitgewerkt. Check onder welk stelsel jij met jouw onderneming valt en wanneer je de btw moet afdragen.

Het factuurstelsel
Bij een factuurstelsel verwerk je de omzet en kosten in de periode waarop deze betrekking hebben.
De voorwaarden zijn:
– Je doet voornamelijk zaken met andere bedrijven;
– De factuurdatum is leidend.

Voorbeeld: Het Nederlandse belastingsysteem kent 4 kwartalen. Stel, jij stelt een factuur op voor jouw geleverde diensten met een factuurdatum van 30 maart dan behoort deze factuur tot kwartaal 1 (januari, februari en maart). De btw van deze factuur moet je dus ook in kwartaal 1 afdragen en niet in kwartaal 2. Probeer ook altijd de facturen op te stellen in dezelfde maand van de geleverde dienst.

Het kasstelsel
Bij een kasstelsel verwerk je de omzet en kosten op het moment dat je het geld daadwerkelijk ontvangt of uitgeeft.
De voorwaarden zijn:
– Je levert voornamelijk goederen en/of diensten aan particulieren;
– De datum op je bankafschrift of in je kasboek is leidend.

Voorbeeld: Koop je iets in 2019 wat je in 2020 pas betaalt dan verwerk je de uitgave volgens het kasstelsel pas in de boekhouding van 2020, omdat je dan pas de uitgave doet.

Twijfel jij of je onder het kasstelsel valt? Check deze link van de Belastingdienst. Hier staat een rijtje met beroepen die mogelijk onder het kasstelsel vallen. Let wel op en gebruik je creatieve Knappe brein, want deze beroepen zijn verzamelwoorden.

Samengevat wordt het kasstelsel voornamelijk gebruikt bij het leveren van goederen en/of diensten aan particulieren. Het factuurstelsel is voor de meeste zzp’ers van toepassing. Bij het factuurstelsel is de factuurdatum leidend, bij het kasstelsel is de datum op je bankafschrift/kasboek leidend.

Wil je graag meer Knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl