webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Als zzp’er tweedehands spullen kopen en verkopen. Hoe werkt dit met de belasting en je administratie?

Super handig dat Marktplaats, Vinted en allerlei andere vintage shops met hippe artikelen! Waarom ook de volle mep betalen als je iets ook prima tweedehands kan kopen? Denk aan die nieuwe gitaar voor je aankomende optreden of die designer bag voor je volgende styling klus. Het is nog duurzaam ook. Kortom een Knap idee! Maar hoe verwerken we dit in de administratie? En hoe zit het met de btw? We hebben in het kort samengevat waar je op moet letten:

Alle (tweedehands) aankopen en verkopen die je doet voor het uitoefenen van jouw onderneming dien je te verwerken in je administratie. Zo is het Knap op orde en haal je het maximale eruit.

Het kopen van items
Koop jij een gitaar via bijvoorbeeld Marktplaats dan zijn dit kosten. Let erop dat je dit kan bewijzen. Een bewijs kan zijn de afschrijving van jouw bankrekening in combinatie met een printscreen van de advertentie en jullie onderlinge berichtenverkeer. Of een opgestelde overeenkomst met datum, bedrag, beschrijving en de naam van de verkoper.

Koop je dit artikel van een particulier dan is er geen btw van toepassing. Koop je dit product van een ondernemer dan zal er sprake zijn van btw. Deze mag je uiteraard weer aftrekken als voorbelasting.

Het verkopen van items
Regelmatig krijgen wij de vraag wat te doen indien er iets verkocht wordt. Bijvoorbeeld die dure microfoon met snoer die maar in een hoekje ligt weg te stoffen sinds je nieuwste wireless gadget.

Allereerst stel ten alle tijden een factuur/bewijs op. Dit zodat je de inkomsten kan verwerken in je administratie. Verkoop je iets waar je bij de aanschaf de btw van hebt teruggevraagd? Dus de microfoon heb je met 21 % btw aangeschaft, dan verkoop je deze ook uiteraard weer met 21 % btw. Easy as that! Let op: Verkoop je deze bijvoorbeeld via Marktplaats dan is het verkoopbedrag incl. btw.

Heb je deze microfoon zelf ook aangeschaft via Marktplaats en geen btw teruggevraagd. Dan reken jij ook geen btw over de verkoop.

Ben jij rasechte handelaar in bijvoorbeeld vintage platenspelers? Check dan de margeregeling. Op marge artikelen zijn weer andere regels van toepassing.

Kortom zorg in alle situaties voor voldoende bewijs, zodat alles Knap verwerkt kan worden in de administratie. Wil je graag meer Knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl