webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Per 1 juli 2021 nieuwe regels voor webshops & platforms.

Ben je van plan om met jouw (kleding)webshop Europa te veroveren? Let dan op! Vanaf 1 juli 2021 gelden er namelijk nieuwe btw-regels voor e-commerce. Wat houden deze regels precies in? En wat wijzigt er precies voor jou? Lees nu ons Knap artikel.

Huidige regels
Als jij als Nederlandse ondernemer goederen/producten verkoopt en verzend naar consumenten in andere EU-landen reken je Nederlandse btw zolang je onder een drempelbedrag blijft. Ieder EU-land heeft een eigen drempelbedrag. Kom je boven deze drempel uit, dan is de levering belast in het land van de ontvanger. Voor het afdragen van deze lokale omzetbelasting dien jij je aan te melden als plaatselijke ondernemer, tevens dien je op de hoogte te zijn van het geldende drempelbedrag.

Nieuwe regels
Bij de nieuwe regels wordt het makkelijker gemaakt. Alle (verschillende) drempelbedragen vervallen, in hoofdregel zijn afstandsverkopen altijd belast in het land van ontvangst. Wat voor jou als ondernemer betekend dat je de btw moet aangeven in het land van de klant.

Dit kan je op 2 manier regelen; je doet een lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-of je meldt je aan voor het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Met dit systeem geef je per kwartaal het totaalbedrag aan btw over de leveringen aan andere EU-landen door aan de Belastingdienst. Zij regelen dit vervolgens met de andere lidstaten.

Op deze nieuwe regel is een uitzondering voor kleine ondernemers. Lever je op jaarbasis voor minder dan € 10.000 aan goederen/producten aan consumenten in andere EU-landen? Dan mag je ervoor kiezen om nog steeds Nederlandse btw in rekening te brengen en Nederlandse btw-aangifte te doen.

Btw en KOR
Let op! Wanneer je van de kleineondernemersregeling (KOR) gebruikmaakt, heb je een jaarlijkse omzet van minder dan 20.000 euro. Door je deelname aan de KOR heb je btw-vrijstelling. Wanneer je met je webshop de drempel van 10.000 euro aan omzet in andere EU-lidstaten dan Nederland overschrijdt, word je btw-plichtig in de betreffende EU-lidstaten. Op dat moment gelden de btw-regels van de EU-lidstaat van je consument. De Nederlandse KOR is dan niet langer van toepassing. Over deze omzet moet je lokaal aangifte doen.

Wat kan je alvast regelen?
Het is verstandig om alvast in kaart te brengen waar jouw klanten zich binnen de EU bevinden. Hoeveel omzet je per land behaald en wat het lokale btw-tarief is.

Door het wegvallen van de drempelbedragen kan het namelijk zijn dat je sneller verplicht bent om btw-aangifte te doen in een ander EU-land. Meld je voor 1 juli 2021 eventueel aan voor het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alles ruim op tijd goed op orde hebt.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kan ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl