webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Wat is omzetbelasting precies?

Als zzp’er betaal je naast inkomstenbelasting ook omzetbelasting. Omzetbelasting is de belasting die je betaalt over jouw omzet. Dit wordt ook wel btw genoemd. Maar wanneer ben je als zzp’er btw-plichtig? En wat houdt de aangifte omzetbelasting precies in? Voor jou hebben we dit Knap samengevat:

Wanneer moet ik btw betalen?
Als je start als zzp’er moet je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de btw ontvang je een btw-nummer. Dit nummer ben je verplicht op jouw facturen te vermelden. Met het verkrijgen van een btw-nummer ben je direct btw-plichtig.

Welk btw-tarief moet ik hanteren?
In Nederland hanteren we drie verschillende btw-tarieven, namelijk 0, 9 en 21 procent. Creatieven hebben veelal te maken met 9 en 21 procent btw. Het 9 procent btw-tarief is bijvoorbeeld van toepassing op kappersdiensten, acteerwerk en podiumkunst. Alle overige diensten vallen onder het hoge btw-tarief van 21 procent. Weet je niet zeker welk btw-tarief op jouw dienst van toepassing is? Kies voor ‘safe’ en ga altijd voor 21 procent btw.

Je kunt ook diensten leveren die vrijgesteld zijn van btw, bijvoorbeeld dansles aan kinderen. Je berekent dan geen btw op jouw factuur, maar je mag de btw die je betaalt voor goederen of diensten ook niet aftrekken als voorbelasting.

Lever jij diensten aan het buitenland? Dan moet je de btw (meestal) verleggen en ook ICP-aangifte doen. Knap verstandig om dit aan ons over te laten, aangezien het behoorlijk specialistisch werk is. (;

Wat is de aangifte omzetbelasting?
De aangifte omzetbelasting heeft betrekking op de btw. Kort uitgelegd: als je inkomsten hebt, ontvang je btw van klanten. Die btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. De btw die je zelf betaalt over je kosten mag je daarvan aftrekken. De aangifte omzetbelasting is dus een verrekening van de btw die jij moet betalen aan de Belastingdienst en de btw die je terugkrijgt van de Belastingdienst. De aangifte omzetbelasting wordt (meestal) per kwartaal ingediend.

De kleineondernemersregeling vanaf 2020
Vanaf 2020 kun je kiezen voor een vrijstelling voor de btw als je in Nederland gevestigd bent en niet meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar hebt. Deze btw-vrijstelling is in plaats van de oude kleineondernemersregeling. Voor meer info hierover check de Belastingdienst.

Heb jij hulp nodig bij jouw aangifte omzetbelasting? Of wil je meer Knap advies over dit onderwerp?
Je kunt ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl