webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Enkele ‘last minute’ tips voor de aangifte omzetbelasting

Het is weer zover! Het kwartaal is afgerond en het is tijd voor de aangifte omzetbelasting. Om het maximale uit jouw aangifte te halen, geven wij je last minute nog wat extra Knappe tips. Je hebt nog tot het einde van de maand om de puntjes op de i te zetten. Dus wees scherp en gebruik je Knappe Kop.
 
Zakenlunches
Normaliter mag je de btw over zakelijke inkopen terugvorderen als voorbelasting. In het geval van zakenlunches (eten & drinken) is de regelgeving iets ingewikkelder, het hangt af van waar je de lunch nuttigt. Haal je lunch (to go) en eet je deze op kantoor op dan mag je de btw terugvorderen.  Lunch je buiten kantoor in een horecagelegenheid, dan mag je de btw niet terugvorderen.

Omrekenen valuta
Heb je een nieuwe DJ-set gekocht in Amerika? Reken dan de dollars correct om naar euro’s. Kijk niet naar de koers op de dag van het verwerken van je administratie, maar naar de koers op de factuurdatum. Tip: check de afschrijving van je (zakelijke) rekening. Op buitenlandse bonnen zit geen (Nederlandse) btw die je mee in vooraftrek mag nemen!

Uitgaven online tools
Veel zzp’ers maken gebruik van online tools. Denk aan MailChimp, Google Apps for Business, advertenties voor Instagram etc. Let er op dat je de juiste btw-code voor deze kosten gebruikt. Bijvoorbeeld ‘Verwerving binnen de EU 21%’ (4a) of ‘Verwerving buiten de EU 21%’ (4b) . Boek deze kosten niet enkel en alleen op de rubriek ‘5b Voorbelasting’.

Controle op factuureisen
Je mag de btw op inkomende facturen pas terugvorderen als de factuur voldoet aan de wettelijke factuureisen. Controleer je inkomende facturen en zorg dat je dus terecht btw terugvordert.
 
Doe de aangifte over de juiste maanden
De meeste zzp’ers doen aangifte per kwartaal. Je doet bijvoorbeeld btw-aangifte over januari, februari en maart. Je btw-aangifte moet uiterlijk eind april binnen zijn. Neem de maand april dus niet per ongeluk mee in je btw-aangifte, deze maand hoort bij het volgende (tweede) kwartaal.

Wees op tijd met betalen
De Belastingdienst kijkt niet naar het moment van betalen. Voor de Belastingdienst telt uitsluitend of het op tijd op de bankrekening staat. Houd dus rekening met weekenden, feestdagen en de verwerkingstijd die jouw bank nodig heeft. Plan je btw-betaling in om een boete te voorkomen.

Denk je dat die aangifte omzetbelasting toch nog Knap ingewikkeld is? Laat het ons dan opknappen. Je kunt ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl