webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knap advies #Heb ik een zakelijke rekening nodig?

Ga je voor jezelf beginnen als zzp’er of ben je al voor jezelf begonnen en wil je weten hoe het zit met zakelijk bankieren? Over het antwoord of een zakelijke rekening verplicht is kunnen we kort zijn, het antwoord is nee. Geen instantie kan jou verplichten om een aparte zakelijke bankrekening te beheren.

Veel banken verbieden wel het zakelijk gebruik van een privérekening. Dit staat in hun voorwaarden. Logisch, want een privérekening is gratis, een zakelijke rekening niet. Ze kunnen jou alleen niet verplichten om een aparte zakelijke bankrekening te beheren. Wel zitten er veel voordelen aan het openen van een zakelijke rekening. Wij hebben de Knapste voordelen voor jou op een rijtje gezet.

Professionele uitstraling
Richting je zakenpartners en klanten oogt het professioneler als je bankrekening op naam van je bedrijf staat en niet op jouw eigen naam.

Beter inzicht in jouw zakelijke financiën
Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar door je zakelijke en privéfinanciën te scheiden, creëer je eenvoudig financieel inzicht. Faillissementen zijn niet zelden te wijten aan een gebrek aan dit inzicht. Zeker als zzp’er heb je te maken met wisselende inkomsten. Je kunt dan snel in de verleiding komen om zakelijk geld privé te besteden en/of andersom.

Zakelijke kosten makkelijker aftrekbaar
De Belastingdienst verplicht je dus tot niets, maar veel zakelijke kosten zijn fiscaal aftrekbaar van je zakelijke opbrengsten. Denk aan zakelijk tanken, vakliteratuur, telefoonabonnementen en zakenreizen. Met een zakelijke rekening heb je een goed overzicht van de gemaakte kosten en zie je in één oogopslag wat je kunt aftrekken van je zakelijke inkomsten.

Startersvoordeel
Tijdens je opstartfase als zzp’er wil je zo min mogelijk vaste kosten. Dit begrijpen wij maar al te goed. Een zakelijke bankrekening kost geld. De tarieven verschillen per bank, het loont dus de moeite om verschillende banken met elkaar te vergelijken. Bijna alle banken hebben speciale aanbiedingen voor starters. Je ontvangt dan vaak het eerste jaar, soms zelfs langer, korting op de bankkosten.

Een zakelijke rekening biedt extra mogelijkheden
Er zijn meerdere extra opties waar je alleen gebruik van kunt maken als je een zakelijke rekening beheert. Denk aan automatische incasso’s, het afsluiten van een lening, het aanvragen van een zakelijke creditcard of het bieden van de mogelijkheid voor je klanten om te pinnen.

Dat je het overzicht houdt over je zakelijke inkomsten en uitgaven is belangrijk.  Bijvoorbeeld omdat je de btw-inkomsten later weer moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Die kun je beter apart parkeren. Bij veel banken kun je binnen de zakelijke rekening werken met potjes. Dit werkt voor veel zzp’ers erg overzichtelijk.

Laatste Knappe tip: kijk bij Knab. Naast deze mooie naam heeft Knab een zeer voordelige zakelijke rekening. Voor € 6 per maand krijg je een compleet pakket. Een andere voordelige bank is Binck bank.

Wil je graag meer Knappe tips? Of extra informatie over bovenstaand onderwerp? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kunt ons mailen op info@knappekoppenadministraties.nl