webmaster@knappekoppenadministraties.nl

Knappe advies #Zo sluiten we 2021 KNAP af!

Het einde van het jaar is in zicht. En net zoals jij, zijn ook wij klaar voor een frisse start. Check snel onze laatste tips. Zo sluit jij 2021 KNAP af!

Let op het afronden van alle facturen
Factureer diensten die geleverd zijn in 2021 in hetzelfde jaar. Verricht je in december nog een opdracht, stel dan de factuur op voor 31 december. Zo blijven alle boekjaren netjes gescheiden.

Check openstaande facturen
Check tegelijkertijd of er nog facturen bij jouw klanten of opdrachtgevers openstaan. Maak hiervan een Knap lijstje en verstuur direct alle reminders.

Vergeet niet de kilometerstanden van jouw auto te noteren
Of je nu privé of zakelijk rijdt, vergeet niet op 31 december de kilometerstand(en) te noteren. Dit is belangrijk, want alleen zo kun je (indien je privé rijdt) een deel van de btw van alle autokosten aftrekken van de belasting. Ook is het bijhouden van een rittenadministratie (indien je zakelijke rijdt) een must om eventuele bijtelling te voorkomen.

Zorg ervoor dat jouw rittenadministratie compleet is
Zakelijke ritten die je met de auto en/of fiets maakt, mag je meenemen als kosten in jouw boekhouding. Zorg ervoor dat jouw rittenadministratie compleet is. Check voor de details ons Knap advies.

Voldoe aan het urencriterium
Voor meerdere aftrekposten kom je alleen in aanmerking als je voldoet aan het zogeheten urencriterium van 1225 uur per jaar. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigen- en startersaftrek. Net als vorig jaar geldt voor 2021 een versoepeling in verband met de coronacrisis. Deze versoepeling geldt voor de periode van 1 januari tot en met 1 juli 2021. In deze periode mag je uitgaan van ten minste 24uur, ook wanneer je deze uren niet hebt behaald. Voldoe jij in deze periode niet aan het urencriterium, check dan snel voor alle voorwaarden de Belastingdienst. Uiteraard hebben wij een artikel geschreven over het uitwerken van de urenadministratie.

Benut de investeringsaftrek
Je hebt recht op investeringsaftrek als je in één boekjaar in totaal meer dan 2.401 euro excl. Btw aan bedrijfsmiddelen hebt besteed. Per bedrijfsmiddel geldt hierbij een minimumbedrag van 450 euro excl. Btw. Heb je de afgelopen maanden al een laptop en/of telefoon gekocht en wil je graag nog een camera aanschaffen? Wacht dan niet tot volgend jaar en doe je investering dit jaar. Zo kan deze laatste investering vrijwel ‘gratis’ zijn. Check voor meer info onze website.

Pas op voor negatieve rente
De meeste banken rekenen vanaf 1 januari 2022 negatieve rente voor de grotere spaartegoeden. Ben jij een grootspaarder, spreidt dan jouw spaartegoed over meerdere banken zodat je deze negatieve spaarrente vermijdt.

Koester jouw zakelijke rekening
Met onder andere bovenstaande verandering doen veel zzp’ers er goed aan de zakelijke rekening op peil te houden. Betaal jij in box 3 belasting omdat jouw vermogen boven de vrijstelling uitkomt, laat het verdiende geld dan vooral op de zakelijke rekening staan. Zolang het (in redelijkheid) gaat om werkkapitaal is deze namelijk onbelast.

Betaal jouw studiekosten in 2021
Vanaf 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar in de aangifte Inkomstenbelasting. Hiervoor komt een subsidieregeling in de plaats die veel minder vergoedt. Wees dus slim en betaal jouw studiekosten (vooruit) in 2021.

Schenk meer belastingvrij
Vanwege corona is de jaarlijkse schenkingsvrijstelling in 2021 tijdelijk 1000 euro hoger dan in andere jaren. De schenking van ouders aan hun kinderen is daardoor bijv. €6.604. Profiteer hiervan zolang het nog kan.

Check de voorlopige aanslag
Vanaf half december gaat de Belastingdienst al de voorlopige aanslag voor 2022 versturen. Check en laat deze het zo nodig aanpassen.

Last but not least ……Vergeet niet te doneren
De Belastingdienst gaat ook snijden in de aftrek van donaties. Deze zijn momenteel aftrekbaar voor zover ze boven de inkomensafhankelijke drempel uitkomen. Wil je zowel in 2021 als in 2022 aan een goed doel schenken, doe dit dan tegelijkertijd in 2021.

Wil je graag meer knappe tips? Of extra informatie over bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op met Knappe Koppen administraties. Je kunt ons mailen: info@knappekoppenadministraties.nl